Održana pretpremijera dokumentarnoga filma ‘Vridne ruke Julije Kaleb’

 

U organizaciji KUD-a Metković u Gradskome kulturnom središtu Metković večeras je održana pretpremijera dokumentarnoga filma ‘Vridne ruke Julije Kaleb’.

Nakon uvodne glazbene točke Ženske pjevačke skupine KUD-a Metković, ukratko su o filmu govorili tajnik KUD-a Metković Zdravko Obradović, urednica programskoga odjela Kultura HTV-a Lidija Špiranec te voditeljica Odsjeka emisija pučke i predajne kulture Ljiljana Šišmanović, ujedno i scenaristica i urednica filma. Po samome završetku filma svima koji su sudjelovali u realizaciji te publici, među kojom je bio i velik broj sudionika u filmu, zahvalila je Julija Kaleb.

Metkovsko ljeto - baner
Mjesto tišine - Dan prvi- baner

U ovom glazbeno-dokumentarnom putopisu koji gledatelje vezom, pjesmom i plesom vodi od Zagreba, kroz dolinu Neretve, do Dubrovačkog primorja i Hercegovine, tragom Julijinog impresivnog stvaralaštva, može se saznati što su sve, divljenja vrijedno, stvorile „Vridne ruke Julije Kaleb“, samozatajne umjetnice tradicijskog rukotvorstva iz doline Neretve koja desetljećima izrađuje narodne nošnje dinarske i jadranske etnografske zone za koje su karakteristične minuciozne tehnike veza.

Film je sniman od svibnja 2022. do ožujka 2023. godine na lokacijama u Metkoviću, Kuli, Pločama, Gradcu, Rogotinu, Orebiću, Ponikvama, Slanom, Vionici u BiH i Zagrebu. U filmu sudjeluju Ansambl Lado, KUD “Metković”, KUD “Marko Markota” iz Rogotina, KUD “Lijerica” iz Slanog, HKUD “Sv. Marko” iz Vionice u BiH.

Suradnice na filmu bile su, kao scenaristice Ljiljana Šišmanović (urednica) i Tihana Kopsa (redateljica).

Televizijsku premijeru putopis će imati u nedjelju, 21. svibnja 2023. na Prvom programu Hrvatske televizije s početkom u 11:05.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content